Pickleball


PICKLEBALL-DEMO-GRATISRECREATIE -PICKLEBALL


Een relatief nieuwe sport in Belgiê, waarvoor we graag een trekkersrol willen voor zijn.

Een mengeling van tennis, paddel en badminton.

Te spelen door jong en oud!


De sport wordt gespeeld op een veld van 13,4 bij 6,1 meter. Dit is qua omvang hetzelfde als een dubbelspel badmintonveld.

De nethoogte is 91,4 cm (en 86,4 in het midden) en daarmee wat lager dan een tennisnet.

Het spel wordt gespeeld met een paddle en een harde, holle plastic bal met gaten.


We spelen in Buurtsporthal Kiel, Leyweg 2 te Antwerpen-Kiel.

Op maandagavond, elke week van 19:00 - 21:00


Donderdags spelen op MACCABI te Hoboken, van 19:00-21:00WENS JE OOK EEN CLUB OP TE RICHTEN?


Laat het ons weten en we zetten je op weg!PICKLEBALL - SPELREGELSDe spelregels - kort uitgelegd


De bal wordt onderhands geserveerd, startend aan de rechterzijde van het veld en wordt diagonaal gespeeld naar het tegenoverliggende servicevak. De ontvangende partij moet de bal eerst laten stuiten, voor ze hem retourneren. En vervolgens moet ook de serverende partij de bal eerst laten stuiten. Pas de derde bal mag ook in één keer, d.m.v. een volley geslagen worden. Met stuit mag ook.


Punten kunnen alleen door de serverende partij worden gescoord. Je hebt een punt als de tegenstander er niet in slaagt een bal terug te slaan, de bal uit slaat, de geserveerde bal niet eerst laat stuiten, volleyt vanuit de non-volley-zone of zelf geraakt wordt door de bal. De game eindigt als een van de partijen elf punten heeft behaald met twee punten verschil.


Wanneer een partij een punt scoort, serveert dezelfde persoon door, maar dan vanaf de andere kant. Wanneer een speler het punt verliest serveert zijn medespeler vanaf de kant waar hij op dat moment staat. Als ook deze zijn service verliest gaat deze over naar de andere kant, waar de speler die rechts staat begint. Alleen aan het begin van de wedstrijd serveert maar 1 speler, waarna hij overgaat naar de andere kant.


Bij enkelspel begin een speler links met serveren als hij een oneven aantal punten heeft en rechts bij een even aantal.


De score werkt alsvolgt: 1-0-1 betekent serverende partij heeft 1 punt, andere nog geen en het is de eerste serveerder.PICKLEBALL - SPEELVELDHet Speelveld


Afmetingen

Het picklebalveld is 13,4 lang  en  6,1 meter breed (44 bij 20 ft) voor zowel dubbel- als enkelspel. De nethoogte is 91,4 cm (36 inch)  aan de uiteinden, en 86,4 cm (34 inch) in het midden. Het vak tussen de servicelijn en het net heet de non-volley zone en deze meet 2,13 meter vanaf het midden. Dat is inclusief de lijn, want deze hoort bij de non-volleyzone (ook wel ‘kitchen’ genoemd).  Een dubbelspel badmintonveld is geschikt voor pickleball-alleen de non-volleyzone is bij badminton iets kleiner (1,98 ipv 2,13). Dit kun je in een hal met badmintonbelijning oplossen door een aparte non-volleyzone lijn te tapen. De  lijnen zijn allemaal 5 cm breed.


Buiten:

Op elk verhard veld met niet te veel oneffenheden kun je pickleballen. Kunstgras, gravel en french court zijn niet geschikt.